|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Nalewka winogronowa |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwyPorcji: 2 litry
 Głosów: 3Ocena: 5.00
- 1 l spirytusu
 - 1 kg obranych, dojrzałych winogron bez pestek
 - 0,5 litra aromatycznego miodu ( nie gryczany)
 - 3 ziarna kardamonu
 - 3 goździki
 - 2,5 cm pokruszonej kory cynamonowca
 - pół laski wanilii
 
 
 |  | Opis przygotowania: 1. Winogrona umyć, sparzyć, oczyścić z szypułek i przebrać z zepsutych owoców.
 2. Owoce pokroić i wrzucić do gąsiorka.
 3. Wlać miodu i odstawić na 48 godzin.
 4. Po 48 godzinach wlać spirytus i resztę dodatków.
 5. Szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie.
 6. Po tym okresie nalewkę odcedzić i wycisnąć sok z owoców.
 7. Połączyć sok z nalewem.
 8. Uzupełnić nalewkę do objętości 2 litrów przegotowaną wodą i odstawić na 24 godziny.
 9. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.
 |  |  |  |  |  | Przepis czytano już 12053 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |