|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Grochówka pikantna |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1 l wywaru z kości i warzyw
- 1 szkl. uprzednio namoczonego na noc grochu (jeśli w połówkach - to nie moczonego)
- 10 dkg dowolnej wędliny
- 2 - 3 pomidory
- 1 cebula
- 4 dkg tłuszczu
- 1 łyżka mąki
- 0.5 szkl. śmietany
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki keczupu
- sól
- pieprz
- czosnek i curry do smaku
|
Opis przygotowania: Groch (wraz z wodą. w której się moczył) zalać w szybkowarze wywarem, szybkowar zamknąć i ogrzewać 35 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W czasie ogrzewania szybkowaru sparzyć i obrać pomidory ze skórki i pokroić je. Pokroić w paseczki wędlinę, usmażyć na tłuszczu oczyszczoną i posiekaną cebulę, dodać mąkę i Iekko ją zrumienić. Po otwarciu szybkowaru wszystko połączyć z grochem. Wrzucić czosnek, posolić i ponownie zamknąć szybkowar, po czym ogrzewać jeszcze 10 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Na koniec przyprawić śmietaną, musztardą, keczupem, dodać do smaku pieprz i curry. |
|
|
Przepis czytano już 4643 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|