Młody bób z masłem |
|
Poziom: średni Głosów: 4 Ocena: 3.00 Składniki: - 500 g zielonego młodego bobu
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
Ewentualnie:
- 2 łyżki drobnej tartej bułki
- 1 ząbek czosnku
|
Opis przygotowania: Świeży bób można zarówno wyłuskać bezpośrednio ze strąków lub też kupić łuskany. Ziarna bobu wypłukać i ugotować w osolonej wodzie. Podawać polane topionym masłem lub masłem z tartą bułką. Dodatkowo można bób posypać świeżo zmielonym pieprzem, a do topionego masła dodać ząbek posiekanego czosnku. Podobnie postępować ze starszym bobem, ale wtedy gotować go trochę dłużej i przed podaniem wyłuskać ziarna bobu ze skórki.
Można również przyrządzić sobie pure z gotowanego i przetartego bobu. Dodać do niego odrobinę masła i przyprawy. Takie pure z bobu może być użyte do przyrządzania kanapek lub jako dodatek do drugiego dania. |
|
|
Przepis czytano już 6964 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |