| Król szaszłyków | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średniPorcji: na 1 oobę
 Głosów: 1Ocena: 4.00
- 150 g odpowiednio wytrybowanego combra baraniego
 
 Marynata:
 - 1 mała cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 100 ml wytrawnego, czerwonego wina
 - kolendra
 - jałowiec
 - cząber
 - 50 ml oleju
 - ew. 50 ml octu winnego 6%
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Najpierw przygotować marynatę. Posiekać cebulę i czosnek, dodać stłuczone ziarna kolendry, jałowca i cząber, dolać wino, olej i wymieszać. Wytrybowane (tak żeby w każdym kotlecie pozostał kawałek kostki) mięso pokroić w plastry grubości 1 cm i włożyć do kamiennego lub emaliowanego garnka. Zalać marynatą i przetrzeć w niej mięso minimum 12 h, nawet do 48 h. Wyjąć plastry mięsa z marynaty i nabić na patyk. Opiekać na grillu z wszystkich stron aż do zrumienienia. Zawinąć w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i ułożyć z boku grilla lub ogniska na ok. 5 - 10 min. Podawać na talerz po zdjęciu z patyka. Jako dodatek można dać sałatkę z zimnych ziemniaków.
 | 
	|  | 
	| Sposób przygotowania:  Grillowane | 
	|  | 
		| Przepis czytano już 8816 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |