Król szaszłyków |
|
Poziom: średni Porcji: na 1 oobę Głosów: 1 Ocena: 4.00 Składniki: - 150 g odpowiednio wytrybowanego combra baraniego
Marynata:
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml wytrawnego, czerwonego wina
- kolendra
- jałowiec
- cząber
- 50 ml oleju
- ew. 50 ml octu winnego 6%
|
Opis przygotowania: Najpierw przygotować marynatę. Posiekać cebulę i czosnek, dodać stłuczone ziarna kolendry, jałowca i cząber, dolać wino, olej i wymieszać. Wytrybowane (tak żeby w każdym kotlecie pozostał kawałek kostki) mięso pokroić w plastry grubości 1 cm i włożyć do kamiennego lub emaliowanego garnka. Zalać marynatą i przetrzeć w niej mięso minimum 12 h, nawet do 48 h. Wyjąć plastry mięsa z marynaty i nabić na patyk. Opiekać na grillu z wszystkich stron aż do zrumienienia. Zawinąć w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i ułożyć z boku grilla lub ogniska na ok. 5 - 10 min. Podawać na talerz po zdjęciu z patyka. Jako dodatek można dać sałatkę z zimnych ziemniaków. |
|
Sposób przygotowania: Grillowane |
|
Przepis czytano już 8021 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |