Kwiaty akacji w cieście naleśnikowym |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 2.00 Składniki: - 0.5 szklanki mleka
- 0.5 szklanki wody
- 3 jajka
- 4/5 szklanki mąki
- starta skórka z pomarańczy
- cukier puder do posypania
- łyżeczka cukru waniliowego
- kwiaty akacji
|
Opis przygotowania: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka, mleko i przesianą mąkę starannie wymieszać. Dodać wodę, szczyptę soli, startą skórkę z pomarańczy oraz białka ubite na sztywną pianę. Kiście akacji dokładnie wypłukać w wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Kwiatowe kiście zanurzać w cieście (trzymając za "ogonek"), a następnie smażyć na tłuszczu. Ułożyć na półmisku, posypać cukrem pudrem z wanilią. Podawać gorące. |
|
Opis / Uwagi: Na specjalne okazje polecam placuszki akacjowe polane rozpuszczoną czekoladą. Przed podaniem można polać czekoladę odrobiną koniaku i podpalić. |
|
|
Przepis czytano już 7989 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |