|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sernik wiedeński I |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 1 kg białego sera
- 1.5 szklanki cukru
- 8 jaj
- 15 dkg masła lub dobrej margaryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 10 dkg rodzynek
- 10 dkg usmażonej skórki pomarańczowej
|
Opis przygotowania: Sernik wyrabiać w malakserze z nożem. Wyrabia się go w dwóch turach.
Sparzyć rodzynki. 0.5 kg sera, połowę masła, połowę cukru waniliowego i 1/3 (jedną trzecią!) cukru włożyć do malaksera i miksować, aż uzyska się jednolitą masę. Dodać wtedy 4 żółtka i miksować dalej. Gdy powstanie puszysta masa przełożyć do dużej miski. Podobnie postępować z drugą częścią składników.
Ubić pianę z 8 białek, na końcu dodać pozostałego cukru. Wyłożyć pianę na masę serową, posypać mąką ziemniaczaną, na to włożyć rodzynki i skórkę, i delikatnie acz dokładnie wymieszać. Wszystko wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 - 200°C ok. 1 - 1.5 h (aż nabierze odpowiedniego koloru). |
|
Opis / Uwagi: Najlepszy jest dopiero na trzeci dzień, dlatego można go upiec wcześniej i w chłodnym miejscu przechować. |
| |
Przepis czytano już 7157 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Wasze komentarze
Sernik porada Dodał/a ~plmk dnia 2014-04-28 07:59:48
Witamsmile
Mam wielką ochotę wypróbować przepissmile Mam pytanie dotyczące mieszania piany z białek posypanej mąką ziemniaczaną- w jaki sposób należy wmieszać z masą serową czy najpierw po wierzchu delikatnie połączyć mąkę z ubitą pianą i dopiero potem po dnie łącząc z masą serową, czy taką pianę posypaną mąką mieszam od razu od dna łącząc z serem? Czy ser ma być w temp. pokojowej czy można wyjąc z lodówki przed dodaniem? Czy budyń na wierzchu piany ładnie się połączy i zostaną grudki? Czy pianę dodaję całą porcją naraz czy np. na trzy porcje i czy w takim razie każdą z porcji posypać częścią mąki ziemniaczanej?
Dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam Kasia
|
|
|
|