|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Omlet zwykły naturalny |
|
Poziom: średni Głosów: 16 Ocena: 3.63 Składniki: - 8 jaj
- łyżka tłuszczu (masło lub margaryna)
- 2 łyżki wody lub łyżka wody i łyżka mleka
- sól
|
Opis przygotowania: Jaja rozmieszać nie ubijając, lekko posolić, dodać odmierzoną wodę i razem dobrze wymieszać. Wlać na dużą patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażyć na słabym ogniu tak, aby spód omletu był lekko zrumieniony, a powierzchnia zachowała konsystencję galaretowatą. Zamiast smażenia można wstawić patelnię na 10 min. do ogrzanego piekarnika. Gdy omlet jest gotowy, szerokim nożem lub łopatką zakłada się 1/3 jego powierzchni ku środkowi najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej. Zwinięty w ten sposób omlet przekłada się na podłużny ogrzany półmisek, przy użyciu szerokiego noża, albo przykrywa patelnię półmiskiem i szybkim, spokojnym ruchem (przytrzymując oburącz oba naczynia) odwraca całość, przy czym omlet opada na półmisek. Podawać natychmiast, podzielony na poprzeczne porcje. |
|
|
Przepis czytano już 9941 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|