| Flaczki warzywne | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 2Ocena: 3.00
- 6 marchwi
 - 4 pietruszki
 - 0.5 selera
 - 1 por
 - 1 cebula
 - 6 dkg masła
 - 1 łyżka mąki
 - 3 - 4 naleśniki (lub zastępczo 20 - 25 dkg suchego makaronu ugotowanego na pół miękko)
 - majeranek
 - imbir
 - papryka mielona
 - sól i pieprz do smaku
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Wszystkie warzywa po oczyszczeniu pokroić w paseczki, zalać w szybkowarze wrzątkiem, włożyć połowę masła. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 12 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru zagotować ze zrobioną z pozostałego masła i mąki jasną zasmażką. Doprawić do smaku solą i pieprzem, imbirem i papryką. Przed podaniem wymieszać z pokrojonymi w paski naleśnikami.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Gdy potrawa ma stanowić danie jednogarnkowe, dla podniesienia wartości białkowej można flaczki te doprawić przed podaniem 30 dkg startego sera tylżyckiego.
 | 
		|  | 
| Sposób przygotowania:  Gotowane | 
	|  | 
		| Przepis czytano już 7623 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |