|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kisiel truskawkowy |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Porcji: 6 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 0,5 l truskawek pasteryzowanych w cukrze
- 2 szklanki dobrej wody
- sok z cytryny i cukier do smaku
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 400 ml naturalnego jogurtu
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
|
Opis przygotowania: Truskawki i wodę podgrzewamy. Ciepłe przecieramy przez perlonowe sito, gdy trzeba, doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
Przetarte truskawki stawiamy na ogień, zagotowujemy, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody i ponownie zagotowujemy. Trzymamy na ogniu przez 2 min (mąka powinna stracić smak surowizny). Gorący kisiel rozlewamy do salaterek, odstawiamy do przechłodzenia.
Przed podaniem polewamy sosem jogurtowym, lekko spienionym ze skórką otartą z cytryny. |
|
Opis / Uwagi: średniokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| |
Przepis czytano już 4659 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|