|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Węgierski przysmak |  |  |  | Składniki: Poziom:
  średniCzas:  60 min.Porcji:  4Głosów: 5Ocena: 4.60
- 2 szklanki tłustego, dobrze odciśniętego białego sera
 - szklanka pszennej, luksusowej mąki
 - 4 jajka
 - 2 kopiaste łyżki świeżego (nie może być topione) masła
 - łyżka oliwy z oliwek
 - szklanka lekko kwaśnej, gęstej śmietany
 - skórka otarta z całej cytryny
 - 2 kopiaste łyżki rodzynek sułtanek
 - kieliszek koniaku lub wódki
 - 4 łyżki cukru
 - sól
 - tłuszcz do wysmarowania formy
 - tarta bułka do posypania formy
 
 
 |  | Opis przygotowania: Rodzynki zalewamy koniakiem lub wódką, odstawiamy na godzinę (można nieco dłużej). Z sera, mąki, jajka, łyżki śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto. Gdy będzie sprężyste i pulchne, okrywamy ściereczką i ustawiamy na godzinę w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Wychłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wychłodzonymi w zimnej wodzie rękami, kroimy średniej grubości makaron. Gotujemy krótko w wodzie z solą i oliwą, cedzimy i wykładamy na półmisek.
 Przygotowujemy masę: masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, śmietanę, otartą z cytryny skórkę, odsączone z alkoholu rodzynki, całość lekko ucieramy i łączymy z pianą ubitą z białek. Gotową masę lekko mieszamy z przechłodzonym makaronem, przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy, wyrównujemy wierzch i od razu wstawiamy do nagrzanego do temp. 160 stopni piekarnika. Zapiekamy przez 20-25 min, aż całość lekko się zrumieni. Podajemy na podwieczorek. Równie doskonałe na zimno, jak i na  ciepło.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: wysokokaloryczne, średnodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
 |  |  |  | Region:  Kuchnia węgierska |  | Sposób przygotowania:  Zapiekane |  |  |  | Przepis czytano już 13765 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |