|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pieczeń cielęca z winogronami |
|
Poziom: średni Czas: 90 min. Porcji: 8 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1 kg cielęciny sznyclówki
- sól
- pieprz
- 2 szklanki wydrylowanych białych winogron
- 3 łyżki oliwy
- 1/4 kostki (6 dag) masła
- sok z cytryny
- kieliszek soku wyciśniętego ze świeżych winogron
|
Opis przygotowania: Lekko wyduszone w dłoniach mięso wycieramy ściereczką skropioną octem, nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Żaroodporne naczynie smarujemy obficie oliwą, układamy mięso, wierzch smarujemy masłem, wstawiamy do nagrzanego od temp. 220 stopni piekarnika na godzinę. W czasie pieczenia polewamy mięso sokiem wyciśniętym z winogron i sosem spod pieczeni. Na 10 min przed wyjęciem z piekarnika posypujemy winogronami i dopiekamy.
Mięso wykładamy na wygrzany półmisek, kroimy w cienkie plastry, trzymamy w cieple. Sos odparowujemy na dużym ogniu, przecieramy przez sito, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Każdy plaster pieczeni polewamy łyżką sosu, pozostały podajemy w sosjerce. Najodpowiedniejszym dodatkiem będą kładzione kluski, wysmażony na sypko ryż lub młode ziemniaki obficie posypane koperkiem. |
|
Opis / Uwagi: czas - oprócz czasu na leżakowanie; średniokaloryczne, drogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 5556 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|