przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





KURCZAK GONG BAO (gong bao ji ding)


Poziom: łatwy
Czas: 20 min.
Porcji: 4
Głosów: 50
Ocena: 4.73
Składniki:
- 2 piersi kurze ze skórką lub bez ok. 60-70 dag max, pokrojone w kostkę 1,5 cm
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm kłącza świeżego imbiru
- 5 cebulek zielonych (młodych)
- 2 łyżeczki oleju z orzechów arachidowych
- 1 garstka świeżej czerwonej chili bez pestek (wg uznania)
- ½ łyżeczki czerwonego pieprzu syczuańskiego (mielony)
- ½ szklanki pokruszonych orzechów arachidowych (niesolonych)

Marynata do mięsa:
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka wina ryżowego lub sherry
- 2½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (Marzena)
- 1 łyżka stołowa wody

Składniki Sosu:
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 3 łyżeczki octu winnego (jabłkowy)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka rosołu lub wody (¼ kostki rozp. w wodzie)

Opis przygotowania:
Danie to znane też jako Kung Pao
Nazwa pochodzi od wybitnej osobistości dworu cesarskiego Gubernatora Syczuanu Pana Ding Bao Zhen.
Gong Bao Ji Ding jest pięknym daniem i bardzo okazale prezentuje się wzrokowo. Złote kawałki kurczaka świetnie komponują z czerwoną papryką i złotymi orzeszkami, a wszystko to połączone sosem lekko słodko-kwaśnym z dodatkiem Syczuańskiego pieprzu stanowi delicję pełną harmonii i dobrej kompozycji smaków. Zgodnie z Jing i Jang.
1. Pokroić kurczaka w 1,5 centymetrową kostkę. Wymieszać w misce składniki marynaty i zamoczyć w niej kurczaka. Odstawić na 2 godziny. Na małej patelni przesmażyć -przepalić pokruszone orzeszki arachidowe na złoty kolor, wyzwalając z nich mocny aromat.
2. Drobno pokroić czosnek i imbir. Cebulkę pokroić w kawałki, lecz nieprzekraczające 1,5 cm. Paprykę chili pokroić w 2 cm kawałki (paseczki) wypestkować wcześniej gdyż pestki bardzo zaostrzą potrawę.
3. W małym naczyniu wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu i posmakować czy aby na pewno ma lekko słodko kwaśny smak.
4. Rozgrzać olej na patelni wok i gdy będzie gorący wrzucić pokrojone chili. Chwila smażenia pozbawi czerwone chili ostrego smaku natomiast doda aromatu potrawie. Usunąć paprykę na miseczkę pozostawiając olej.
5. Na rozgrzany olej wrzucić kurczaka i smażyć mieszając delikatnie aż poszczególne kostki oddzielą się i przyrumienią na złoto. Dodać paprykę i smażyc dalej dodając imbir i czosnek oraz cebulkę. (skosztować duży kawałek kurczaka czy jest już gotowy)
6. Zalać zawartość patelni sosem i dodać orzechy, kontynuować smażenie do momentu zgęstnienia sosu i połączenia z nim składników potrawy stale mieszając.
7. Serwować gorące prosto z patelni ze świeżo ugotowanym ryżem i np. sałatką z surowej kapusty.
Opis / Uwagi:
nie wpadać w panikę to tylko wygląda skomplikowanie danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i mało pracochłonne, jeśli mogę coś doradzić proszę wcześniej zgromadzić wszystkie składniki, wszelkie podróbki zepsują cały urok dania
Region:  Kuchnia chińska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 33958 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 6)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*


Pycha!!!
Dodał/a ~IzKa dnia 2012-04-10 20:22:46

super danie super przepis robiłam już wielokrotnie i zawsze zachwyca wszystkich. zamiast wina ryżowego dodaję zwykłe białe winko półwytrawne. jest super. proponuje do dać sosik do sajgonek pycha

Bardzo dobry!
Dodał/a ~Dev dnia 2011-05-31 12:43:24

Najlepszy przepis na Gong Bao, z jakim spotkałem się. Minus - no może tylko tyle, że bolał mnie brzuch z przejedzenia...

.
Dodał/a ~Dagmara dnia 2010-10-16 22:23:25

ten kurczak jest najlepszy na swiecie !!!

lol
Dodał/a ~lalola dnia 2010-08-24 13:23:41

Bez urazy ale ten przepis na gonbao jest beznadziejny dziwny i niesmaczny.....

poprawki
Dodał/a chef7 dnia 2007-09-15 11:50:23

ta witryna nie obsługuje wszystkich polskich znaków ten cudzysłów w podanych składnikach to jest na 100% jedna druga, przepraszam nie za swoje błędy

.
Dodał/a blumenfeld dnia 2007-09-14 14:00:26

Czy mógłbyś poprawić ilości składników. Serwis nie obsługuje znaków specjalnych (ułamki najlepiej wpisywać np 2 i 1/2 ). Z góry dzięki, intrygujący ten przepis ;)











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin