przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kwas chlebowy


Poziom: średni
Czas: 120 min.
Porcji: 9 l
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1 kg razowego chleba
- czubata łyżka suchej mięty pieprzowej
- 2 szklanki cukru
- 2 dag drożdży
- 10 l dobrej wody (stołowej, oligoceńskiej, źródlanej)

Opis przygotowania:
Pokrojony w średniej grubości kromki chleb rumienimy w piekarniku lub na suchej patelni, kładziemy do dużego słoja, dodajemy miętę i zalewamy 2 l wrzątku. Odstawiamy na 12 godz. Po tym czasie cedzimy przez bardzo gęste, dodatkowo wyłożone gazą sito i przelewamy do kamiennego garnka. Do 1 l przegotowanej wody dodajemy cukier oraz rozprowadzone w niewielkiej ilości letniej wody drożdże, mieszamy i wraz z pozostałą, przegotowaną wcześniej, letnią wodą, dodajemy do odcedzonego naparu mięty, mieszamy, odstawiamy. Gdy na powierzchni płynu zacznie wytwarzać się piana, zbieramy ją łyżką cedzakową. Płyn rozlewamy do idealnie czystych, z dobrym zamknięciem, butelek, napełniając je do 7/8 wysokości. Szczelnie zamykamy i przenosimy w chłodne, pozbawione przewiewów miejsce. Kwas jest najsmaczniejszy po 2 dniach, ale gdy stoi w chłodnej, przewiewnej piwnicy, można go przetrzymać nawet do 10 dni.
Opis / Uwagi:
czas - oprócz czasu na fermentację; niskokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 9169 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*


kwas chlebowy
Dodał/a ~rot dnia 2011-08-09 12:03:54

no i trzeba uważać przy otwieraniu ;) fajnie też smakuje z sokiem cytrynowym jeśli ktoś nie ma ręki do robienia domowego to warto spróbować sklepowego, byle nie "NAPOJU O SMAKU kwasu chlebowego", szczególnie polecam kwas Obolon (Obołoń?)











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin