|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Krem ze świeżych zielonek |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Porcji: 6 Głosów: 4 Ocena: 3.25 Składniki: - 6 szklanek esencjonalnego rosołu (rosół z koncentratu popsuje smak zupy) lub esencjonalnego wywaru z jarzyn (bez kapusty)
- 70 dag świeżych zielonek (waga po oczyszczeniu grzybów)
- 2 cebule
- łyżka masła
- łyżka mąki
- szklanka śmietany kremowej
- sól
- biały pieprz do smaku
|
Opis przygotowania: Obrane, podzielone na części cebule oraz bardzo dokładnie oczyszczone i umyte zielonki rozbijamy w malakserze, kładziemy na rozgrzane masło i zasmażamy, często mieszając. Gdy puszczony przez grzyby sok prawie w całości wyparuje, oprószamy mąką i, cały czas mieszając, lekko rumienimy, zalewamy rosołem, gotujemy na średnim ogniu przez 15 min lub nieco dłużej (grzyby powinny być miękkie). Pod koniec gotowania przyprawiamy delikatnie do smaku (przyprawy nie powinny przytłumić wykwintnego smaku grzybów). Po zdjęciu z ognia dodajemy lekko ubitą śmietanę, gorącą zupę rozlewamy do kokilek. Podajemy delikatnie oprószoną natką pietruszki, z dodatkiem paluszków z kruchego ciasta. |
|
Opis / Uwagi: czas - oprócz czasu na obranie grzybów; średniokaloryczne, średniodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| |
Przepis czytano już 10163 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Wasze komentarze
dziwne Dodał/a ~lol dnia 2007-10-07 21:11:26
dziwne troche :(
|
|
|
|