|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
GREEN THAI CHICKEN CURRY ZIELONE KARI Z KURCZAKA |
|
Poziom: łatwy Czas: 20 min. Porcji: 3-4 Głosów: 18 Ocena: 4.56 Składniki: - 1 łyżka oleju
- 1 cebula posiekana
- 1 łyżka zielonej pasty curry (płaska- dodanie dużej ilości pasty bardzo zaostrza potrawę)
- 1,5 szklanki mleka kokosowego
- 1 kubek rosołu
- 500 g filetów z kurczaka w kawałkach na kęs
- 150 g plasterków młodej cukinii( powinien być bakłażan gronowy, ale cukinia jest OK.)
- 6 liści limony
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limony (kafira)
- 2 łyżeczki cukru palmowego
- 1 łyżeczka otartej skóry z limony (kafira)
- ¼ kubka listków bazylii lub kolendry
|
Opis przygotowania: Rozgrzać olej na woku i dodając cebulę, pastę curry smażyć 1 min uwalniając aromat, Wlać mleko kokosowe i rosół, dodać kawałki kurczaka, podgotować. Potem dodać cukinię, i liście kafira, gotować na małym ogniu aż kurczak będzie miękki. Dodać sos rybny,sojowy, sok z limony, otartą skórkę, cukier, wymieszać. Przed podaniem posypać liśćmi kolendry, lub bazylii. Podawać z ryżem jak wszystkie dania tajskie. Tajska nazwa - "Gaeng khiao wan gai" |
|
Opis / Uwagi: pastę curry, liście cytryny, można zakupić w marketach, składniki są dostępne tylko trzeba poszukać, to samo z mlekiem kokosowym, ostrożnie z pastą curry, dodanie dużej ilości poprawi aromat ale wyciśnie z was łzy lub po prostu nie zjecie potrawy, prawdopodobnie NAJPOPULARNIEJSZE DANIE W TAJLANDII |
| Region: Kuchnia tajska | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis został dodany przez: chef7 | Przepis czytano już 26869 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 2) |
Wasze komentarze
odp. Dodał/a ~ew dnia 2009-11-09 15:40:44
Ktoś skopiował przepis do innego serwisu, zresztą nie tylko ten jeden. Na wp pewien "maciek" skopiował kilka przepisów i zdjęć pochodzących z mistrzkuchni.pl. Przepisy te zostały dodane wcześniej przez konkretnych użytkowników.
| plagiat Dodał/a ~ra77 dnia 2009-11-09 14:49:53
na paru stronach ten sam przepis?
|
|
|
|