przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Barszcz czerwony (wigilijny)


Poziom: średni
Czas: 50 min.
Porcji: 4
Głosów: 9
Ocena: 3.89
Składniki:
- 4 buraki (1 kg lub nieco więcej)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 dużych kapeluszy borowików
- 1/2 porcji włoszczyzny
- sól
- ziarna pieprzu
- ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- sok z cytryny
- cukier
- 2 szklanki kwasu buraczanego

Opis przygotowania:
Namoczone w letniej, przegotowanej wodzie kapelusze borowików gotujemy do miękkości w wodzie, w której się namoczyły. Obrane i rozdrobnione buraki, włoszczyznę, przyprawy gotujemy przez ok. 30min, odstawiamy do wychłodzenia.
Letni wywar z buraków cedzimy przez gęste sito, dodajemy przecedzony wywar z grzybów, kwas buraczany, przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem, odstawiamy, by smaki dokładnie się połączyły. Przed podaniem barszcz podgrzewamy, ale uważamy, aby sie nie zagotował.
Opis / Uwagi:
czas - oprócz czasu na gotowanie ; niskokaloryczne, średnio-drogie KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 19290 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin