Szarlotka dla każdego |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 50 min. Porcji: dowolna Głosów: 21 Ocena: 4.90 Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej
- kostka margaryny do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 jaja
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek (rozpiekających się np. Reneta Szara)
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
|
Opis przygotowania: Z podanych wyżej składników zarobić ciasto i wstawić do lodówki na 1 lub 2 godziny.
Bardzo ułatwia sprawę umieszczenie ciasta w prostokątnym plastikowym pudełku z pokrywką. Po wyjęciu z zamrażalnika ciasto ma kształt ułatwiający krojenie plastrów i układanie ich na blasze. Jabłka obrać i utrzeć na grubej tarce (wiórki).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, pokroić go na cienkie 5mm plastry i układać jeden obok drugiego w blasze, tak aby się dotykały - w ten sposób utworzy się jednolita płaszczyzna. Zalepić wszystkie szczeliny kawałeczkami ciasta i upiec spód w piekarniku w temp.160 stopni przez ok. 20 minut na złoty kolor. Na upieczoną płaszczyznę ułożyć utarte jabłka wymieszane z cynamonem. Blacha na powrót wędruje do pieca i pozostaje w nim ok. 15 minut. Pozostałą część ciasta ucierać na grubej tarce i rozkładać równomiernie na zapieczone jabłka, ale nie przyklepując. Całość wraca do pieca na następne 15 minut i po uzyskaniu złotego koloru wierzchu ciasta- wyjąć z pieca , ostudzić nie wyjmując z blachy. Gdy wystygnie przy pomocy desek do krojenia wyjąć ciasto- przykrywamy deską blachę z ciastem, odwracamy do góry dnem i ciasto mamy na desce, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i przykrywamy ciasto drugą deską. Odwracamy jeszcze raz całość do góry dnem i ciasto mamy we właściwej pozycji. Kroimy na dość spore kawałki 5 na 5 cm, lub trójkąty. Podajemy na ciepło z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną. |
|
Opis / Uwagi: Fantastyczne ciasto na każdą okazję, i uwierzcie każdy ale to naprawdę każde z Was potrafi je upiec i będzie wspaniałe. |
|
Region: Pozostałe |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: chef7 |
Przepis czytano już 10283 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |