Cielęcina lub kurczak w sosie z zielonej pietruszki | 
	 | 
		Poziom: łatwy Czas: 30 min. Porcji: 4 Głosów: 10 Ocena: 4.60  Składniki: - 60 dag cielęciny lub kurczaka 
- 2 dag naci pietruszki 
- 3 dag masła 
- 3 dag mąki 
- 3-5 dag śmietany
 
  | 
	Opis przygotowania: Opłukane mięso osolić,włożyć do niewielkiej  ilości wrzącej wody (ok szklanki), dodać część naci pietruszki, ugotować do miękkości, podlać w miarę potrzeby wodą. Gdy mięso jest miękkie, wywar przecedzić.  
Przyrządzić sos: surowe masło rozetrzeć z mąką, rozprowadzić gorącym wywarem z mięsa i mieszając zagotować. Do sosu dodać śmietanę i pozostałą  bardzo drobno posiekaną nać pietruszki. Ilość sosu nie może przekraczać 1.5 szklanki.  
Podzielone na porcje mięso włożyć do sosu i podgrzać. Tak przygotowane mięso ma smak duszonego i jest szczególnie wskazane dla osób nie mogących jeść potraw smażonych i duszonych z tłuszczem i cebulą. Śmietany można nie dodawać lub zastąpić ją śmietanką słodką. | 
	 | 
	| Sposób przygotowania:  Duszone | 
	 | 
	| Przepis został dodany przez:  renia | 
	| Przepis czytano już 11235 razy. | 
	 | 
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	  napisz swój komentarz (wpisów: 1) |