Pikantne krewetki i awokado na chrupiących kawałkach tortilli |
|
Poziom: średni Porcji: 8-10 Głosów: 4 Ocena: 3.25 Składniki: - 500g ugotowanych krewetek
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki łagodnej chili, mielonej
- 1/2 łyżeczki kminku, mielonego
- sok z 1 limonki
- 1 dojrzały pomidor pokrojony w kostkę
- sól
- 6 tortilli z maki kukurydzianej
- olej roślinny do smażenia
- 2 awokado
- 200ml kwaśnej śmietany
- mielona łagodna chili do dekoracji
|
Opis przygotowania: krewetki, czosnek, mielone chilli, kminek, sok z limonki i pomidora umieścić w garnku .Dodać sól do smaku i delikatnie wymieszać. chłodzić przynajmniej przez 4 godziny, a najlepiej przez cala noc aby smaki się przemieszały
Pokroić tortille w kliny. rozgrzać trochę oleju na teflonowej patelni, wrzucić porcje tortilli i smażyć na średnim ogniu, aż staną się chrupkie, przełożyć na półmisek. powtórzyć czynność z pozostałymi częściami
Awokado przekroić wzdłuż na polowy i przekręcić wokół pestki. pestkę wyjca nożem. obrać i pokroić w kostkę. delikatnie wymieszać awokado z mieszanką z krewetek
Na każdy klin tortilli nałożyć trochę mieszanki z krewetek i awokado, a na wierzchu odrobinę kwaśnej śmietany, ozdobić posypując mieloną łagodną chilli i podawać od razu |
|
Region: Kuchnia meksykańska |
|
Przepis został dodany przez: nynuch |
Przepis czytano już 9127 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |