Kurczak z owocami tropikalnymi |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: 8 Głosów: 4 Ocena: 4.00 Składniki: - 1 kurczak
- 1 puszka Koktajlu z tropikalnych owoców
- sos Tao-Tao
- papryka mielona
- curry
- pieprz mielony
- sól
- oliwa
- garść rodzynek
- garść suszonych moreli
|
Opis przygotowania: Kurczaka umyć , osuszyć . Obciąć końcówki skrzydełek i szyjkę . Podzielić na 8 części . Natrzeć przyprawami i zostawić na 15 minut. Rodzynki i morele sparzyć wrzącą wodą . odsączyć i morele pokroić w paski . Kawałki kurczaka smażyć na rumiano na rozgrzanej oliwie. Przełożyć obrumienionego kurczaka do rondla . Dodać owoce z puszki ( odsączone ), rodzynki , morele. Zalać wodą tak by zakryła mięso . Dusić przez 40 minut , aż kurczak i owoce będą miękkie , a sos odparuje i będzie gęsty .
Podawać z ryżem . |
|
Opis / Uwagi: Słodko-pikantny kurczak duszony z owocami tropikalnymi . Odmiana w serwowaniu kurczaka. |
|
Region: Kuchnia tajska |
Sposób przygotowania: Duszone |
|
Przepis został dodany przez: babciagramolka |
Przepis czytano już 10503 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |