Herbatka na zimową chandrę |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 15 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 2 łyżeczki herbaty miodowej Rooibos
- 1 łyżeczka czarnej herbaty Lipton Golden Vanilla
- 1 łyżeczka czarnej herbaty Lipton
- 1 łyżeczka czarnej herbaty Lipton Maharajah Orange
- 4 filiżanki wrzącej wody
|
Opis przygotowania: Czajniczek wyparzyć wrzącą wodą . Postawić na czajniku z gotującą się wodą lub podgrzewaczu . Wsypać suchą herbatę . Ogrzewać przez 3 minuty. Skropić wrzątkiem i zostawić na parze na następne 3 minuty by rozwinęły się listki herbaciane. Dolać wrzątku tyle by herbata była ledwo zakryta i podgrzewać 3 minuty. Dolać 2 filiżanki wrzątku i znów ogrzewać 3 minuty. Dodać pozostałe 2 filiżanki wrzątku i po raz ostatni pozostawić na 3 minuty do ostatecznego zaparzenia. Gorącą rozlać do 4 filiżanek .
Nie potrzeba jej już słodzić bo Rooibos miodowy ma lekko słodkawy smak . No chyba , że ktoś pija herbatę zdecydowanie słodką , wtedy trzeba ją dosłodzić . |
|
Opis / Uwagi: Ciemno, szaro , ponuro. Zimowa chandra dopada niespodziewanie. Niby nie ma specjalnego powodu do zmartwienia, a tu ogólnie jest źle. Ktoś krzywo spojrzał , pies szczeka pod oknem &Pora na herbatkę . Mam taką swoją zimową mieszankę , która poprawia nastrój w takich dniach . |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: babciagramolka |
Przepis czytano już 5354 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |