|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Galaretki z kurczaka |  |  |  | Składniki: Poziom:
  średniCzas:  120 min.Porcji:  dużoGłosów: 7Ocena: 3.29
- 1 kurczak
 - 3 marchewki
 - 1 pietruszka
 - 1/8 selera
 - ½ pory
 - 1 cebula
 - 2 liście laurowe
 - 5 ziaren ziela angielskiego
 - maggi w płynie
 - 7 łyżeczek żelatyny w proszku
 - 1 ½ litra wody
 - ½ puszki zielonego groszku
 - usiekana natka pietruszki
 - 4 jajka na twardo
 - 3 roztarte ząbki czosnku
 - pieprz mielony
 - sól
 
 
 |  | Opis przygotowania: Ugotować mocny wywar z kurczaka , warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego, 1 łyżeczki soli . ( gotować ok. 1 godziny tak by mięso dobrze odchodziło od kości ). Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić . Odmierzyć 1 litr rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania ) , doprawić maggi , pieprzem mielonym , czosnkiem . W ź szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Kurczaka obrać . Mięso drobno pokroić . Do filiżanek ( miseczek , pojemniczków ) układać na dno pokrojoną w plasterki marchewką , usiekana zieloną pietruszkę , mięso , zielony groszek , ćwiartki jajek na twardo . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.
 Przed podaniem wyjmować delikatnie z filiżanek . Dekorować . Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .
 |  |  |  | Opis / Uwagi: Doskonałe , delikatne galaretki drobiowe. Danie lubiane przez tych którzy nie przepadają za galaretą z nóżek ( lub nie mogą jej jadać z powodów zdrowotnych )
 |  |  |  | Region:  Kuchnia polska |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis został dodany przez:  babciagramolka |  | Przepis czytano już 16896 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |