Konfitura z żurawiny do mięs |
|
Poziom: średni Czas: 120 min. Porcji: 6 średnich słoiczków Głosów: 8 Ocena: 2.87 Składniki: - 1 kg żurawiny
- 1/2 kg cukru
|
Opis przygotowania: Żurawiny umyć . Wsypać do rondla . Lekko rozgnieść . Wsypać cukier . Smażyć na małym gazie mieszając , aż sok odparuje , a masa zrobi się szklista i gęsta . Gorącą konfiturę kłaść do czystych , wyparzonych słoiczków . Słoiki odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia .Nie trzeba wekować bo żurawiny zawierają dużo pektyny .
Smak żurawiny doskonale komponuje się ze smakiem pieczystego , zarówno na zimno jak i na ciepło .Doskonałe są sosy z dodatkiem żurawiny ( Np. majonez lub chrzan ) |
|
Opis / Uwagi: Bardzo zdrowa . Żurawina zawiera dużo witaminy C . Doskonały dodatek do pieczonych mięs i drobiu |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: babciagramolka |
Przepis czytano już 18414 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |