| Barszcz biały | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  łatwyCzas:  50 min.Porcji:  4Głosów: 9Ocena: 3.33
- 8 średnich białych kiełbasek
 - 8 jajek ugotowanych na twardo
 - 2 marchewki
 - 1 pietruszka
 - 1/8 selera
 - 1/2 pory
 - 1 biały barszcz Knorra
 - 1/2 szklanki słodkiej śmietany
 - 2 łyżki usiekanej natki pietruszki
 - 1/2 litra wody
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Ugotować wywar z warzyw. Wyjąć warzywa. Do wywaru włożyć kiełbaski . Doprowadzić wywar do wrzenia. Zmniejszyć płomień gazu i parzyć kiełbaski przez 20 minut .Wyjąć kiełbaski. Barszcz biały rozrobić w 1/2 szklanki zimnej wody i wlać do wywaru. Gotować 10 minut. Zaprawić śmietanką. Włożyć do zupy pokrojone w ósemki jajka i pokrojone w plasterki kiełbaski. Podawać posypaną usiekaną natką pietruszki.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Jedno z zwyczajowych dań podawanych w Święta Wielkanocne. Najsmaczniejszy na wywarze z białej kiełbasy.
 | 
		|  | 
| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Gotowane | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  babciagramolka | 
	| Przepis czytano już 15660 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 1) |