| Krupnik najprostszy | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  łatwyCzas:  60 min.Porcji:  4Głosów: 15Ocena: 3.67
- 30 dag żeberek (innego mięsa wieprzowego lub wywar z gotowania Np.golonki)
 - 10 dag kaszy (1 woreczek)
 - 1 marchewka
 - 1/2 pietruszki
 - 1/8 selera
 - 1/2 pora
 - 1-2 łyżeczki  Jarzynki (lub Vegeta)
 - 1-2 łyżeczki sosu sojowego (lub maggi w płynie)
 - 1 1/2 litra wody
 - 2 łyżki usiekanej natki pietruszki lub koperku
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Warzywa obrać i utrzeć na tarce jarzynowej (duże oczka) (1/2 marchewki można pokroić w pół plasterki). Pora drobno pokroić . Mięso, warzywa, kaszę, ziele angielskie, liść laurowy, Jarzynkę zalać wodą (lub wywarem z gotowania golonki) i gotować, aż mięso będzie miękkie, a kasza się rozklei . Doprawić sosem sojowym (lub maggi). Podawać  posypany natką pietruszki (lub koperkiem).
 Jeżeli krupnik jest gotowany na wywarze z uprzednio gotowanego mięsa , który był solony nie należy wsypywać Jarzynki (Vegeta ) na początku gotowania tylko doprawić nią zupę na końcu według potrzeby .
 Można do gotowania zupy dodać pokrojone w kostkę 3-4 ziemniaki .
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Mało skomplikowany przepis na krupnik . Można wykorzystać do jego przygotowania wywar z gotowania mięsa na drugie danie .
 | 
		|  | 
| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Gotowane | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  babciagramolka | 
	| Przepis czytano już 34959 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 5) |