Kotlety z soczewicy i kiszonej kapusty |
|
Poziom: łatwy Czas: 40 min. Porcji: 3-4 osoby Głosów: 4 Ocena: 4.00 Składniki: - szklanka zielonej soczewicy
- kapusta kiszona 30-40dag (musi być dobra!)
- dwie niewielkie cebule drobno pokrojone i zeszklone na niewielkiej ilości tłuszczu
- dwa jajka
- sól, pieprz (przyprawy do smaku)
- 1,5 szklanki wody
- tłuszcz do smażenia (oliwa z oliwek)
|
Opis przygotowania: 1. soczewicę opłukać i zalać wodą, gotować w osolonej lekko wodzie na małym ogniu ok. 30 minut (często przemieszać)
2. kapustę drobno poszatkować
3. Ugotowaną soczewicę lekko zmiksować lub przepuścić przez maszynkę (wg uznania) i połączyć z kapustą, zeszkloną cebulą, jajkami i przyprawami
4. Uformować niewielkie kotlety i smażyć obustronnie na złocisty kolor
Podawać z warzywami z wody lub ryżem oraz sosem czosnkowym z naturalnego jogurtu, nie przesmażone może posłużyć jako nadzienie do krokietów.
Życzę SMACZNEGO ! |
|
Opis / Uwagi: Danie wegetariańskie |
|
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: olapiprek |
Przepis czytano już 11473 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 2) |