| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Gulab jamun |  
	 |  
		Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 3.00  Składniki: Ciasto: 
- 1 miseczka mleka w proszku 
- 1/4 miseczki mąki 
- 1/4 mis. mleka (o temperaturze pokojowej) 
- 1 łyżka stołowa sody 
- 3 łyżki stołowe masła. 
 
Syrop: 
- 1 1/4 mis. cukru 
- 1 mis. wody 
- kardamon 
- szafran (niekoniecznie)
 
  |  
	Opis przygotowania: Syrop: 
Najpierw do garnka wlewamy wodę, dosypujemy cukru i dodajemy szafranu i kardamonu. Stawiamy na małym ogniu i zostawiamy, by się gotował (na początku trochę trzeba pomieszać) kiedy zajmiemy się ciastem. 
 
Przyrządzanie ciasta: 
Do innego garnka, rondelka lub głębokiej patelni (mini. 3 cm) wlewamy olej w którym będziemy smażyć/gotować kuleczki. 
Do miski wsypujemy mąkę, mleko w proszku i sodę. Wlewamy mleko i dodajemy masło. Ugniatamy, aż do uzyskania scalonego ciasta, jeśli będzie zbyt klejące dodajemy po trochu mąki i mleka w proszku. Następnie z ciasta robimy małe kuleczki odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego. kiedy mamy wszystkie zrobione po kolei wrzucamy je do rondelka (do rozgrzanego oleju) i smażymy/gotujemy, (cały czas je obracając, by nie przywarły i równo się zarumieniły) aż uzyskają ciemno brązowy kolor (uwaga dość szybko się przypalają). Wyjmujemy je na serwetki czy ręczniki papierowe, by obeschły z oleju. 
Gdy już będą suche wrzucamy je do gorącego syropu i czekamy, aż nasiąkną nim i wyjmujemy. najlepiej poczekać, aż trochę wystygną, ale nie trzeba.Można też suche kuleczki tylko polać syropem przed podaniem. |  
	 |  
	| Region:  Kuchnia indyjska |  | Sposób przygotowania:  Smażone |  	 |  
	| Przepis został dodany przez:  USUNIETE |  	| Przepis czytano już 11484 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
  
  
Wasze komentarze  
	
  		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |