|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kurczak po syczuańsku |
|
Poziom: łatwy Czas: 50 min. Porcji: 4 Głosów: 14 Ocena: 3.92 Składniki: - 70 dag piersi z kurczaka
- 2 papryczki chili czerwone
- 1 jajko świeże
- skrobia ziemniaczana
- sos sojowy ciemny (butelka 750 ml ok. 7 zł - supermarket)
- cukier biały
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego (torebka 15 g ok. 3 zł - supermarket)
- 2 łyżki sezamu białego
- 1 łyżka pasty sambal olek (słoik 100ml cena ok. 4 zł - supermarket)
- olej do smażenia
- 2 całe zielone cebulki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- kilka kropel oleju arachidowego (but. 200ml ok. 12 zł - supermarket)
|
Opis przygotowania: Piersi z kurczaka umyć dokładnie i pokroić w kostkę o boku ok. 1 centymetra. Przełożyć kurczaka do miski dodać 1 łyżkę pasty sambal olek ,wbić jajko, dodać 2 pełne łyżeczki skrobi ziemniaczanej i całość dokładnie wymieszać. Odstawić miskę do lodówki na ok. 40 minut, aby kurczak się zamarynował.
W międzyczasie oczyścić chili z pestek i drobno pokroić, cebulkę podobnie umyć i pokroić.Pieprz syczuański wysypać na małą patelnię i uprażyć, ostrożnie aby nie przypalić bo bardzo zgorzknieje, następnie utłuc na drobno, lub zmielić-(najlepiej w moździerzu). Na patelni wok rozgrzać tłuszcz i obsmażyć kawałki kurczaka na złoty kolor, usunąć kurczaka do miski pozostawiając resztę oleju na woku, -dolać odrobinę oleju jeśli będzie potrzeba,- wsypać sezam i usmażyć ziarenka na złoto. Następnie dodać pokrojony czosnek, cebulkę, papryczki chili i chwilę przesmażyć mieszając wszystkie składniki. Dodać kurczaka, rozgrzać całość, dolać 2 łyżki sosu sojowego, dodać łyżeczkę cukru, 2 łyżki octu winnego, pieprz syczuański, olej arachidowy, wymieszać i dodać 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/5 szklanki wody. Całość wymieszać smażąc na dużym ogniu aż sos zgęstnieje i pokryje potrawę szklistą warstwą. Podawać gorące z ryżem i np. piklami warzywnymi, wyśmienitym dodatkiem będzie wino białe wytrawne mocno schłodzone. Smacznego. |
|
Opis / Uwagi: Wszystkie składniki są dostępne w dziale orientalnym supermarketu, można dodawać inne składniki np kilka pieczarek, seler naciowy, brokuła, ale bez przesady to ma być danie z kurczaka. |
| Region: Kuchnia chińska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis został dodany przez: chef7 | Przepis czytano już 18016 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Wasze komentarze
Muszę przyznać, że danie jest bardzo smaczne, Dodał/a ~Rodowity Łodzianin dnia 2009-10-15 15:05:48
danie należy do pikantnych, ja dodaje tylko jedną papryczkę chili, troszkę więcej czosnku i cebuli. Natomiast nie dodaję octu winnego, bo takiego nie posiadam, ale za to dokładam więcej sezamu niż w przepisie. Uważan, że jest to przepis godny polecenia, na pewno niedrogi i przede wszystkim smaczny :). Na razie wszystkim ta potrawa smakuje, także gorąco ją polecam i dziękuje za przepis.
|
|
|
|