przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pieczona kukurycza

Poziom: łatwy
Czas: 40 min.
Porcji: 4
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 4 kolby kukurydzy
- oliwa lub dobry olej do smażenia

Masło smakowe:
- 1/2 kostki dobrego masła
- sól
- świeżo zmielony biały pieprz
- płaska łyżeczka świeżo otartej skórki z cytryny
- łyżeczka soku z cytryny (przecedzony)
- łyżeczka najdrobniej posiekanej rzeżuchy (najłatwiej rozdrobnimy rzeżuchę tnąc łodyżki małymi nożyczkami)

Opis przygotowania:
1. Ucieramy masło do czasu, aż powstanie puszysty krem, przyprawiamy do smaku niewielkimi ilościami przypraw. Formujemy zgrabny wałeczek, owijamy w aluminiową folię, trzymamy w lodówce.
2. Kolby kukurydzy obieramy z liści, odrzucamy "wąsy", myjemy, wycieramy do sucha, smarujemy olejem, kładziemy na ruszcie. Pieczemy 10-12 min, opiekając ze wszystkich stron, często smarując olejem (najlepiej za pomocą pędzelka).
3. Upieczone kolby przekładamy na talerze. Masło smakowe dzielimy na 4 części, każdą porcję układamy na gorących kolbach i podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Grillowane
Źródło:  Potrawy z GRILLA, Ewa Aszkiewicz
Przepis został dodany przez:  kucharz
Przepis czytano już 6450 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin