Tort świąteczny bd |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Głosów: 1 Ocena: 2.00 Składniki: - 8 szt. jajek
- 150 g mąki tortowej
- 150 g cukru
- 1 szt. cukru waniliowego
- 1 szt. budyniu czekoladowego
- 2 łyżki kakao
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 1/2 fiolki aromatu migdałowego
Krem:
- 1,25 l.śmietany kremówki
- 14 dag cukru pudru
- 5 dag kakao
- 6 łyżek borówek (jagód) - z kompotu lub mrożone
- 4 opakowania Śmietan-fix'u
- 200 ml wódki - do naponczowania ciasta
- 50 ml Rumu - do kakao ze śmietaną
|
Opis przygotowania: Ciasto:
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia,wsypać kakao, budyń czekoladowy - wymieszać.
Do żółtek dodać aromat i wymieszać.
Białka ubić wsypać cukier waniliowy i cukier. Po ubiciu do piany dodać żółtka i mąkę wymieszaną z kakao i budyniem - pomału mieszać łyżką drewnianą. Przełożyć do tortownicy i od razu wsadzić do piekarnika na 40 minut nagrzanym do 180 stopni, 5 minut po wyjęciu z pieca tortownicę z ciastem odwrócić do góry dnem.Ciasto przekrawamy na 3 części i dokładnie z obu stron ponczujemy (pół szkl. herbaty i pół. szkl. wódki)
Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dzielimy na 3 części. Jedną część ubitej śmietany mieszamy z kakao, wlewamy trochę rumu i smarujemy spodni krążek tortu. Przykrywamy to drugim krążkiem. Drugą część ubitej śmietany mieszamy z borówkami (jagodami) i smarujemy drugi krążek- przykrywamy trzecim. Cały tort smarujemy pozostałą bitą śmietaną. Tort ozdabiamy rozetkami ze śmietany i wstawiamy do lodówki a całą noc. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: adam |
Przepis czytano już 6540 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |