przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Palce lizać

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
Ciasto:
- 7 szt. białek
- 15 dag cukru
- 15 dag maku
- 15 dag wiórków kokosowych

Masa:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki cukru
- 20 dag masła
- 2 szt. żółtek
- 3 opakowania herbatników
- 150 ml spirytusu

Polewa:
- 5 dag margaryny
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki wody

Opis przygotowania:
Ciasto:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i ubijać aż do jego rozpuszczenia, dodać mąkę i wiórki kokosowe. Wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną tartą bułką blachę (można też piec w prodiżu) i piec na złoty kolor. Na upieczony placek wykładamy masę budyniową.

Masa budyniowa:
Gotujemy budyń i studzimy. Ucieramy masło z żółtkami i dodajemy przestudzony budyń. Wszystko razem ucieramy na jednolitą masę. Na wyłożoną na warstwę makową masę układamy herbatniki nasączone alkoholem (spirytus). Na wierzch polewa czekoladowa.

Polewa:
Składniki zagotować bez przerwy mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gorącą polewę rozprowadzić na cieście.
Przepis został dodany przez:  lem
Przepis czytano już 5825 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin