|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Wieprzowina z grzybami |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 4.00 Składniki: - 1 kg wieprzowiny od szynki lub chudej łopatki
- 2 duże cebule
- 2 dkg suszonych prawdziwków lub podgrzybków
- 30 dkg pieczarek
- listek laurowy
- sól
- pieprz ziołowy
- przyprawa Delikat do mięs
- majeranek
- 2 czubate łyżki mąki
- tłuszcz do smażenia
|
Opis przygotowania: Mięso umyć osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w drobne kawałki, obsmażyć na małej ilości tłuszczu, przełożyć do rondla.
Następnie, obsmażyć pieczarki, drobno pokrojoną cebulę, wszystko dodać do mięsa, grzyby zalać wrzątkiem, odczekać aż spęcznieją,
cienko pokroić dodać do mięsa.
Zalać wszystko wodą, wody ma być tyle, żeby mięso było przykryte, dodać listek laurowy, sól, pieprz ziołowy, majeranek trochę przyprawy Delikat, wszystko dusić na malutkim ogniu pod przykrywką do miękkości mięska.
Gdy wszystko będzie miękkie, mąkę rozrobić z wodą, dokładnie mieszając żeby nie było grudek, wlać do sosu, pogotować około 7 min, mieszając żeby się nie przypaliło.
Podawać z ziemniakami, kluskami, kaszą lub chlebem.
Smacznego. |
|
|
Przepis został dodany przez: anullkaa7 | Przepis czytano już 6749 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Wasze komentarze
super Dodał/a ~weronidlo dnia 2010-09-07 15:12:19
zrobiłam danie, z kasza gryczaną i marchewką z groszkiem jako warzywko - pycha. zmieniłam tylko grzyby suszone na świeże, bo akurat jest sezon:) polecam!
|
|
|
|