Buraczki z jabłkami i świeżym imbirem |
|
Poziom: łatwy Czas: 20 min. Porcji: 6 osób Głosów: 2 Ocena: 4.00 Składniki: - 50 dag buraczków
- 50 dag jabłek kompotowych
- 40 dag cebuli
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego świeżego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka sproszkowanej pikantnej papryki
- kawałek laski (3 - 4 cm) cynamonu
- 25 dag cukru brązowego
- 500 ml octu winnego czerwonego
|
Opis przygotowania: Cebulę i czosnek obrać. Cebulę posiekać. Czosnek zmiażdżyć.
Obrane jabłka i buraki zetrzeć na dużych otworach tarki do jarzyn. Wszystkie składniki sosu wrzucić do rondla, doprowadzić do wrzenia, przykryć i powoli - na zmniejszonym ogniu - gotować przez 90 minut. Od czasu do czasu zamieszać, pilnować aby buraczki się nie przypaliły. Gdy będą już miękkie, przełożyć do wyparzonych, gorących słoików i mocno zamknąć zakrętkami wcześniej przetartymi alkoholem. Ostudzić pod kocem. |
|
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 7248 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |