| Buraczki z jabłkami i świeżym imbirem | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwyCzas: 20 min.
 Porcji: 6 osób
 Głosów: 2Ocena: 4.00
- 50 dag buraczków
 - 50 dag jabłek kompotowych
 - 40 dag cebuli
 - 2 duże ząbki czosnku
 - 1 łyżka posiekanego świeżego korzenia imbiru
 - 1 łyżeczka sproszkowanej pikantnej papryki
 - kawałek laski (3 - 4 cm) cynamonu
 - 25 dag cukru brązowego
 - 500 ml octu winnego czerwonego
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Cebulę i czosnek obrać. Cebulę posiekać. Czosnek zmiażdżyć.
 Obrane jabłka i buraki zetrzeć na dużych otworach tarki do jarzyn. Wszystkie składniki sosu wrzucić do rondla, doprowadzić do wrzenia, przykryć i powoli - na zmniejszonym ogniu - gotować przez 90 minut. Od czasu do czasu zamieszać, pilnować aby buraczki się nie przypaliły. Gdy będą już miękkie, przełożyć do wyparzonych, gorących słoików i mocno zamknąć zakrętkami wcześniej przetartymi alkoholem. Ostudzić pod kocem.
 | 
	|  | 
	| Sposób przygotowania:  Na zimno | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  termar | 
	| Przepis czytano już 8021 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |