| Buraczki marynowane | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: b. łatwy Głosów: 3Ocena: 4.33
- niezbyt wyrośnięte buraczki
 
 Zalewa na 1 litr wody:
 - kopiasta łyżka cukru
 - płaską łyżkę soli
 - pełna łyżeczka kwasku cytrynowego
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Podczas wykopywania buraków, zawsze między dużymi jest część mało wyrośniętych, które najczęściej odkłada się razem z liśćmi na karmę. Można z tych właśnie maleńkich buraczków przygotować bardzo smaczna marynatę na zimę.
 Przygotowujemy ją w następujący sposób: buraczki umyć i ugotować w skórkach. Obrać, ułożyć w słojach. Większe pokroić na ćwiartki.
 Przygotować zalewę wg podanego składu.
 Do każdego słoika wsypać szczyptę kminku, zalać gorącą zalewą, słoje zamknąć i pasteryzować 15 - 18 minut.
 Buraczki marynowane, dobre są dopiero po 3 - 4 tygodniach.
 | 
	|  | 
		|  | 
	| Przepis został dodany przez:  termar | 
	| Przepis czytano już 8408 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |