|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Konfitury i galaretka z pigwy |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Na konfiturę:
- kg pigwy
- 2 kg cukru
- 1 litr wody
Do galaretki:
- obierzyny i gniazda nasienne z owoców pigwy użytej do konfitury
- cukier: na każdy 1 litr wywaru dajemy 1/2 kg cukru
- woda z obgotowywania pigwy.
|
Opis przygotowania: Umytą pigwę obrać ze skórki, pokroić na cząstki, oczyścić z gniazd nasiennych (obierzyny i gniazda nasienne zachować), po czym zalać zimną wodą i powoli gotować na małym ogniu, aż zmięknie.Z cukru i 1 litra wody ugotować gęsty syrop, zszumować. Pigwę odcedzić (wodę zachować) i włożyć do naczynia z syropem. Naczynie przykryć, odstawić na 24 godziny. Następnie wyjąć owoce, a syrop zagotować. Do gotującego się syropu wrzucić pigwę, zagotować, zestawić z ognia na 10 minut.
Jeszcze trzykrotnie doprowadzać do wrzenia i odstawiać..
Na koniec dogotować owoce na małym ogniu, aż będą przezroczyste. Gorące konfitury przełożyć do czystych słoików i zamknąć.
Przygotować galaretkę:
Do wody pozostałej z obgotowywania pigwy wrzucić obierzyny i wycięte gniazda nasienne i gotować od 20 - 30 minut.
Następnie wywar odcedzić i dodać cukier w proporcji 50 dag cukru na 1 litr wywaru. Posłodzony wywar gotować nadal, aż zgęstnieje i nabierze pięknego koloru od żółtego do łososiowego lub różowego. gorącą przełożyć do słoiczków i zamknąć. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 4147 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|