Opis przygotowania: Rozpuścić 1 galaretkę w 400 ml gotowanej gorącej wody,2 w 300 ml,
gotowanej wody.
Biszkopty moczyć w gorącej galaretce (tej co jest rozpuszczona w 300 ml wody) układać na dno tortownicy, ścisło jak dachówkę.
Wszystko robimy w zamkniętej tortownicy.
Śmietanę ubić widełkami do piany na bardzo sztywno.
Pod koniec ubijania dodać dżem i jeszcze chwilkę ubijać.
Połowę śmietany,wyłożyć na biszkopty umoczone w galaretce.
Brzoskwinie odsączyć na sitku, pokroić, ułożyć delikatnie na ubitej śmietanie.(zostawić 3 połówki do dekoracji)
Na brzoskwinie, ułożyć suche biszkopty i posmarować resztą ubitej śmietany.
Na rozprowadzoną równo śmietankę, ułożyć pozostałe brzoskwinie.
Zalać tężejącą galaretką, wstawić na 1 godz do lodówki.
Po tym czasie, delikatnie objechać nożem torcik na około.
Zdjąć obręcz tortownicy, pozostałe biszkopty drobniutko pokruszyć.
Wyrównać boki torcika nożem, nakładać na nóż pokruszone biszkopty i obklejać boki.
Gotowe ciacho, wstawić na 2 godziny do lodówki (lub na całą noc)
Smacznego |