Dżem z jabłek gruszek i śliwek |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 75 dag jabłek antonówek
- 50 dag gruszek
- 50 dag śliwek
- 75 dag cukru
|
Opis przygotowania: Jabłka po umyciu pokroić na mniejsze kawałki razem ze skórką i gniazdami nasiennymi, rozgotować z bardzo małym dodatkiem wody i gdy tylko zmiękną przetrzeć przez sitko. Połówki śliwek zasypać cukrem, a gdy cukier zwilgotnieje ogrzewać, aż do wrzenia i razem podgotować kilka minut.
Obrać gruszki - dojrzałe, lecz twarde. Gruszki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami wprost do gotujących się śliwek. po krótkim gotowaniu dodać przecier z jabłek i razem odparować.
Z tej ilości owoców i cukru otrzymuje się ok. 1,6 kg znakomitego dżemu.
Gorący rozłożyć do słoików i od razu je zamknąć. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 5206 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |