|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Konfitura brzoskwiniowa z cytryną |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1,5 kg brzoskwiń
- 800 g cukru
- 1 cytryna
- 1/2 szklanki wody
|
Opis przygotowania: Brzoskwinie umyć, sparzyć i zdjąć skórkę. Przekroić na pół, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę.
Tak przygotowane owoce włożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, wsypać cukier. Gotować na małym ogniu 15 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem.
Cytrynę sparzyć, osuszyć, obrać, a skórkę pokroić na kawałeczki. Z cytryny wycisnąć sok i razem ze skórką dodać go do konfitur, gotować jeszcze około 15 minut, aż brzoskwinie będą szkliste.
Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i bardzo dokładnie zamknąć ( ja gdy wkładam konfiturę mam cały czas podpalony maleńki gaz, by konfitura podczas wkładania do słoi była cały czas "gotująca się", wtedy słoiki zasysają się, a zawartość ich nie psuje się). |
|
Opis / Uwagi: Podane składniki wystarczają na 4 słoiki po 350 ml. |
| |
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 4943 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|