Niebieskie ciasto czyli z jagodami lub jeżynami |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 1 szklanka cukru
- 1/4 k masła (62-63 g)
- 3 dobrze ubite jajka
- 3 łyżeczki zakwaszonego (zsiadłego) mleka
- 1,5 szklanki maki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- szczypta zmielonych na pył goździków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka jagód lub jeżyn
- albo 1 szkl konfitur z jagód bądź z jeżyn
|
Opis przygotowania: Utrzeć masło z cukrem, dodać ubite jajka i kwaśne mleko.
Mąkę wymieszać z przyprawami.
Proszek do pieczenia rozpuścić w niewielkiej ilości wrzącej wody i dodać owoce, rozgnieść je widelcem i połączyć z mąką, a potem wymieszać z masą maślano-jajeczną.
Ciasto przed wstawieniem do piekarnika musi być niebieskie. pieczemy w temp 200 stopni C. przez 30 - 35 minut.
Przepis ten zaczerpnęłam 15 lat temu z czytadła dla kobiet i od tamtej pory, często gości na moim stole w sezonie jagodowo - jeżynowym, a także zimą, |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 5288 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |