|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Sos pieczarkowy ze śmietaną |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 1Ocena: 5.00
- 20 dag pieczarek
 - 2 łyżki oliwy
 - 1,5 szklanki mleka
 - 3/4 szklani śmietany
 - 2 łyżki mąki
 - 2 łyżki masła
 - sól
 - pieprz
 
 
 |  | Opis przygotowania: Masło stopić, wymieszać z przesianą mąką, podgrzewać chwilę mieszając, ale nie dopuścić do zrumienienia.
 Do podgrzanego tłuszczu z mąką dolewać powoli mleka, mieszając równomiernie trzepaczką i podgrzewać do zawrzenia.
 Gdy zawrze - dodać śmietanę, wymieszać.
 Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć i drobno poszatkować, a następnie lekko podrumienić na oliwie, osolić.
 Przygotowany sos przyprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać, wyłożyć do sosjerki dodając usmażone pieczarki.
 podawać do warzyw gotowanych, jaj, ryb i drobiu, oraz do potraw mącznych i z kasz.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 7194 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |