|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sos pieczarkowy ze śmietaną |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 20 dag pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 szklanki mleka
- 3/4 szklani śmietany
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
|
Opis przygotowania: Masło stopić, wymieszać z przesianą mąką, podgrzewać chwilę mieszając, ale nie dopuścić do zrumienienia.
Do podgrzanego tłuszczu z mąką dolewać powoli mleka, mieszając równomiernie trzepaczką i podgrzewać do zawrzenia.
Gdy zawrze - dodać śmietanę, wymieszać.
Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć i drobno poszatkować, a następnie lekko podrumienić na oliwie, osolić.
Przygotowany sos przyprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać, wyłożyć do sosjerki dodając usmażone pieczarki.
podawać do warzyw gotowanych, jaj, ryb i drobiu, oraz do potraw mącznych i z kasz. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 6552 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|