|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Sos a la BEARNAISE |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 0Ocena: 0.00
- 1/2 szklanki rosołu
 - 4 łyżki octu winnego
 - 1 łyżeczka estragonu
 - 15 dag cebuli
 - 10 dag masła
 - 2 - 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
 - sok z 1/3 cytryny
 - 2 - 3 żółtka,
 - sól
 - pieprz
 
 
 |  | Opis przygotowania: Cebule obrać, opłukać, drobno posiekać.
 Zagotować rosół, do wrzącego rosołu wsypać cebulę, gotować około 10 minut, dodać estragon i ocet winny, gotować jeszcze kilka minut, odstawić i przetrzeć przez sito.
 przecier wymieszać z żółtkami drewnianą łyżką.wstawić do naczynia z wrzącą wodą, podgrzewać równomiernie mieszając. W trakcie mieszania i podgrzewania dodawać stopniowo po maleńkim kawałku masła.
 Gdy powstanie już gęsty, puszysty sos, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem
 |  |  |  | Opis / Uwagi: Sos podjemy do ryb i mięs pieczonych w piekarniku lub na grillu.
(przepis pochodzi z Kuchni domowej Z. .Zawistowskiej
wyd.Instyt. Wyd. Związków Zawodowych 1986r)
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 5786 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |