Konfitury dyniowo - śliwkowe |
|
Poziom: łatwy Czas: 40 min. Porcji: 5 słoików po 400 ml Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 500 g śliwek
- 300 g miąższu dyni
- 500 ml soku z pomarańczy
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 500 g cukru żelującego (2:1)
|
Opis przygotowania: Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paski.
Miąższ dyni kroimy w duże kawałki.
laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wyjmujemy miąższ.
Przygotowane składniki dokładnie mieszamy, dodajemy miąższ i laskę wanilii, wlewamy sok pomarańczowy. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.
Dodajemy imbir oraz cukier żelujący, mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 4 minuty.
Wrzący płyn wlewamy do słoików, zamykamy szczelnie i studzimy. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 5355 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |