Schabowe faworki z grilla |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 3 - 4 szt kotletów schabowych, (15 - 20 dag każdy)
Na marynatę:
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka "vegety" śródziemnomorskiej pikantnej
Sos:
- 10 dag pasty warzywnej "ajvar"
- 10 dag majonezu
- 3 jaja na twardo - posiekane
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz
|
Opis przygotowania: Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą.
Schab środkowy lub karkowy kroimy w plastry i wkładamy na 1 godzinę do marynaty i odstawiamy w chłodne miejsce.
każdy kotlet kroimy na środku i wywijamy jak ciasto na faworki (inaczej chrust).
Tak uformowane mięso układamy na ruszt grilla i smażymy.
podajemy z ziemniakami pieczonymi też na grillu w folii aluminiowej z dodatkiem masła koperkowego lub z sosem przygotowanym z sosem przygotowanym z podanych składników. |
|
Opis / Uwagi: Pasta Ajvar jest aromatyczną, bardzo smaczną pastą warzywną, sporządzoną na bazie papryki, z dodatkiem bakłażanów, oleju przypraw produkowaną przez Podravkę. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 5266 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |