Krem cytrynowy z owocami |
|
Poziom: średni Porcji: 10 porcji Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1 słoik (720 ml) kompotu z wiśniami
- 2 puszki (po 425 ml) moreli
- 300 ml soku z cytryny
- 4 dag mąki ziemniaczanej
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 1/2 litra jogurtu pełno-mlecznego
- 1 cytryna
- melisa
- wiśnie koktajlowe do dekoracji
|
Opis przygotowania: Wiśnie i morele osączyć (oddzielnie). Sok z moreli wymieszać z sokiem cytrynowym.
Odlać 100 ml soku, rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną. Pozostały sok zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Wlać mąkę, ciągle mieszając jeszcze raz zagotować.
Zdjąć z ognia, odstawić na 15 minut w chłodne miejsce.
Śmietanę ubić na sztywno.
Kisiel wymieszać z jogurtem, dodać bitą śmietanę. Krem przełożyć do pucharków, podawać z pokrojonymi na cząstki morelami oraz osączonymi wiśniami.
można udekorować listkami melisy, plasterkami cytryny i wisienkami koktajlowymi. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 4300 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |