|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sałatka serowa z piklami |
|
Poziom: średni Czas: 10 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 30 dag mieszanych marynowanych pikli (papryki, ogórków, marchewki, kalafiora, cebulek perłowych)
- 15 dag łagodnego sera żółtego (ementaler, gouda)
- 15 dag miękkiego sera pleśniowego (camembert, brie)
- lub15 dag fety
- lub 15 dag sera owczego (oscypek, bryndza)
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- cukier
|
Opis przygotowania: Pikle osączyć z zalewy. Większe kawałki warzyw pokroić w drobną kostkę lub w cienkie paski.
Połowę żółtego sera zetrzeć na tarce, a resztę pokroić w małą kostkę.
Miękki ser pleśniowy (lub inne) pokroić na niewielkie cząstki.
Olej ubić z sosem sojowym, musztardą miodową, oraz sokiem z cytryny. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Pikle oraz rozdrobnione sery polać sosem, delikatnie wymieszać.
Sałatkę ułożyć w szklanych salaterkach i posypać posiekaną natką pietruszki. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 5669 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|