|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Boczek rolowany z czosnkiem i ziołami |
|
Poziom: łatwy Głosów: 9 Ocena: 3.90 Składniki: - 1 kg chudego surowego boczku bez żeber
- 6 - 7 ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty
- 1/2 łyżeczki szałwii
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
|
Opis przygotowania: Czosnek utrzeć z solą, wymieszać z pieprzem, oliwą, winem i pokruszonymi ziołami.
umyty i osuszony boczek bardzo dokładnie natrzeć przygotowaną pastą, ciasno go zrolować, owinąć folią dopieczenia i 7 - 10 godzin trzymać w chłodnym miejscu.
Następnie boczek ułożyć w formie do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. i piec około 90 minut, skrapiając często bulionem.
pod koniec pieczenia odwinąć folię, aby boczę się nam pięknie zrumienił.
Podawać go możemy i na gorąco i na zimno, z chrzanem albo ostrymi sosami. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 20276 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 2) |
Wasze komentarze
Boczę Dodał/a ~zielarz68 dnia 2015-01-31 23:43:36
Tak jak przedmówca napisał, nie można owiniętego w folię boczku podlewać. To jest tak jak się kopiuje bezmyślnie przepisy z innych forów i wkleja bez dokładnego czytania... BoczĘ!!!
| Boczek rolowany z czosnkiem i ziołami Dodał/a ~Fish dnia 2011-03-12 19:32:12
Nie można mięsa zawiniętego w folię podlewać !!!
Bzdura
|
|
|
|