| Ciasto kukurydziane | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 0Ocena: 0.00
- 15 dag maki kukurydzianej
 - 6 jajek
 - 15 dag cukru
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1/2 laski wanilii
 - 10  dag masła
 - sól
 - tłuszcz
 - bułka tarta
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Masło roztopić i ostudzić.
 Formę natłuścić i posypać tartą bułką.
 Oddzielić żółtka od białek.
 Żółtka utrzeć z cukrem oraz szczyptą soli na puszystą masę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać miąższ i dodać do utartych żółtek.
 Mąkę kukurydzianą przesiać przez sito wprost do masy, dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
 Wlać ostudzone masło i ponownie wymieszać.
 białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem
 Przelać ciasto do formy, powierzchnie wyrównać łyżką.
 Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i piec około 35 minut.
 Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone.
 | 
	|  | 
		|  | 
	| Przepis został dodany przez:  termar | 
	| Przepis czytano już 8209 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |