Likier cytrynowo kawowy |
|
Poziom: b. łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - ½ l czystej wódki
- 1 cytryna
- 20 ziarenek kawy
- 9 łyżek cukru
|
Opis przygotowania: Wyszorować cytrynę.
Osuszyć. Nakłuć ją nożem dookoła w 20 miejscach.
W każdy otwór włożyć 1 ziarenko kawy tak, aby było ono częściowo widoczne na zewnątrz.
Tak naszpikowaną cytrynę włożyć do słoika.
Wlać do garnka wódkę i wsypać do niej cukier.
Rozpuścić cukier.
Zagotować alkohol z cukrem do wrzenia (ale tylko raz).
Tym gorącym płynem zalać cytrynę znajdującą się w słoiku.
Zakręcić słoik. Odstawić na 2 tygodnie.
Po tym czasie zlać do butelek. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 5718 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |