Tort śmietankowo - orzechowy |
|
Poziom: łatwy Porcji: 15 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 200 g masła
- 180 g cukru
- skórka z cytryny
- 1 żółtko
- 400 g mąki
Nadzienie:
- 250 g cukru
- 500 g mieszanki orzechów
- 300 g śmietany
- 4 łyżki miodu
- 10 ml wiśniówki
Poza tym:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- cukier puder - do dekoracji
|
Opis przygotowania: Wymieszaj masło, skórkę z cytryny i cukier. Dodaj jajko, żółtko i mąkę, wymieszaj. Ciasto zawiń w folię i wstaw na 30 min do lodówki. Przygotuj nadzienie:
Cukier rozpuść, dodaj śmietanę i miód, zagotuj. Dodaj orzechy i wiśniówkę, ostudź.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C.
Połowę ciasta wyłóż do natłuszczonej formy, uformuj brzegi.
Wyłóż masę orzechową.
Na masę wyłóż resztę ciasta.
Rozkłóć żółtko z mlekiem, posmaruj ciasto i piecz ok. 45 min.
Po 35 min przykryj ciasto folią aluminiową.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 5035 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |