|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Tort orzechowy z masą kawowo - rumową |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwyCzas: 120 min.
 Porcji: 25
 Głosów: 2Ocena: 3.50
Na ciasto orzechowe:
 - 15 dag mielonych orzechów laskowych
 - 6 jajek
 - 1 torebka cukru waniliowego
 - 5 czubatych łyżek cukru
 - 1 łyżka rumu
 - 5 dag bułki tartej
 - szczypta soli,
 - tłuszcz do formy
 
 Na nadzienie i do dekoracji:
 - 9 czubatych łyżek cukru
 - 3 i 3/4 pojemnika (po 20 dag) śmietany
 - 6 łyżek kawy rozpuszczalnej
 - 1 łyżka rumu
 - cukierki czekoladowe
 - olej do przygotowania karmelu
 
 
 |  | Opis przygotowania: Oddzielić białka od żółtek.
 Ubić dobrze białka, w trakcie ubijania wsypywać stopniowo cukier, cukier waniliowy i sól.
 Dodać żółtka, mielone orzechy, bułkę tartą oraz rum.
 Nasmarować tłuszczem dno tortownicy (o średnicy 24-26 cm).
 Wypełnić formę ciastem, wyrównać powierzchnię.
 Wstawić do nagrzanego piekarnika.
 Piec 30-40 minut w temperaturze 175 stopni C.
 Wyjąć upieczone ciasto z piekarnika.
 Kiedy trochę przestygnie, zdjąć brzeg formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc).
 Skarmelizować na patelni 3 łyżki cukru.
 Wystudzić na posmarowanej olejem folii aluminiowej, pokruszyć na małe kawałki.
 Przetrzeć kawę przez gęste sitko.
 Ubić 1 i 3/4 pojemnika śmietany z połową kawy i 4 czubatymi łyżkami cukru.
 Dolać ostrożnie rum.
 Pokroić ciasto na trzy warstwy, dwie posmarować śmietaną.
 Ubić pozostałą śmietanę z resztą kawy i cukru.
 Połową posmarować złożony tort, resztą napełnić szprycę. Udekorować tort kleksami śmietany,a następnie posypać ze wszystkich stron karmelem.
 0zdobić czekoladowymi cukierkami.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 9136 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |